België en zijn kroegen

Als je in België bent dan moet je naar de plaatselijke kroeg. De kroeg is in België een belangrijk sociaal ding. Iedereen komt er van jong tot oud. Mocht je een plaatselijke kroeg zoeken rij dan in een dorp naar een kerk. Daarnaast zit een kroeg, 100 % garantie. Als de Belgen naar de kerk zijn geweest gaan zijn altijd nog even napraten in de kroeg.

Frank en ik zoeken altijd de kleinere kroegjes uit. We vragen vaak advies aan de eigenaar van hotel of B&B waar we slapen of stappen gewoon naar binnen.

Zo komen we in de mooiste kroegen en de meest gezellige.

Een beetje kroeg in België wordt opgenomen in de bierbijbel, dit is een boek waarin alle mooie kroegen van België staan. Deze schaf je aan voor 24,95 euro. Zodra je bij een kroeg komt die in het boek staat dan krijg je een stempel in het boek en krijg je een bier naar keuze gratis. Heb je alle kroegen bezocht? En alle stempels? Dan krijg je je gewicht in bier! Het is bijna een onmogelijke opgave en pas 2 mensen gelukt. Omdat dit bijna onmogelijk is zal ik in ieder geval een paar kroegen beschrijven voor jullie.

In Meerle net over de grens van Nederland ligt  afspanning De Posthoorn toch wel een in België onze stamkroeg geworden. Vroeger stonden hier de paarden van het postkantoor, een oud pand met schitterende elementen.

Een kroeg met twee eigenaren die dit met heel veel passie doen. In de hoek van de kroeg zit een Ara op zijn stok genaamd Bacio.


Het beestje zit er te knabbelen en met regelmaat roept hij wat door de kroeg heen. Niemand kijkt op want Bacio hoort erbij. De eigenaren zijn twee lieve mannen die al jaren een relatie hebben met elkaar. Toen wij er voor het eerst kwamen raakte we aan de praat en klikte het gewoon. Deze twee mannen hebben een perfect oog voor gastvrijheid. Er komen op zondag ploegen met amateurs wielrenners die hun fiets op de kleine binnen plaats zetten en naar binnen gaan voor een koffie met appelgebak of een lekker biertje. 

Wim en Guido zijn altijd enthousiast als ze ons weer zien, want als we in de buurt zijn rijden we er naar toe , of we rijden om dat is deze kroeg echt waard. Ze hebben een klein terras waar je als je zit binnen een paar minuten in gesprek raakt over de dorpse problemen, met de plaatselijke Belg. 

Als je in Nederland een knabbeltje bij de borrel wilt dan krijg je een blokje kaas of een bitterbal. Bij Wim en Guido krijg je een groot bord met kaas, worst, olijven op een sfeervolle manier voor je neus. Bestel eens een verwen koffie en je weet niet wat je overkomt. Koffie met een groot stuk appel gebak met slagroom en een flinke bol ijs. En vergeet de huisgemaakte spaghetti niet te proeven, Wim maakt deze zelf elke dag vers!


Wim en Guido hebben meer dan 185 soorten bier en overal een passend glas bij. Binnen zit je aan de bar ineens mee te zingen met Corry Konings die uit de speakers komt, want dat is de grote passie van Guido en Wim. Bacio zingt een woordje mee op zijn stok. Wim en Guido zijn vrienden geworden van ons en zitten in ons hart.

In Geraardsbergen komen we in Bar Gidon. Een koers café. Wat is een koers café? Nou een kroeg met een tv waar elke wielerronde wordt uitgezonden en alle Belgen uit het dorp zich rond de tv verzamelen en hun biertje drinken en praten over die ene wielrenner die dit jaar toch niet zo fit lijkt. Bar Gidon wordt gerund door een oud prof wielrenner en zijn vrouw. Waar je ook kijkt alles heeft met wielrennen te maken in de kroeg. De stoelen hebben namen van wielrenners en de tafel is gemaakt van een fietswiel, overal hangen wielren shirts. De eigenaar Freddy loopt er in t-shirts rond met de grappigste teksten die met wielrennen te maken hebben ik citeer: Platte Tuup, Full Gazz en #Bar Gidon. Als je er een paar keer per jaar komt herkent hij je en heet je van harte welkom. Zijn vrouw is een harde werker en lacht je vriendelijk toe.


Ga er maar gewoon zitten en kijk je ogen uit wie er allemaal binnen komt. Hele families komen er borrelen. Oude mensen komen er voor de sociale contacten en de dorpsgek mag ook niet ontbreken. Na een tijdje krijg je trek maar in Bar Gidon worden geen snacks of iets verkocht, wel kun je je er je bidon laten vullen en een energie reep halen als je op de fiets bent, wij zijn niet op de fiets. Dus zul je naar de buren moeten een frietje halen. Maar ja je zit zo gezellig in Bar Gidon. Geen probleem neem je frietje lekker mee vanuit de frituur en eet het lekker op in de bar. Echter is er een regel: Als je de hond maar niet voert! Het huiselijke gevoel en de laagdrempeligheid staat hoog in het vaandel. Als je er aan de bar zit leg je je portemonnee op de bar, moet je plassen geen probleem want niemand haalt het in zijn hoofd om aan jouw portemonnee te komen. In België hebben ze een groot sociaal vangnet voor ouderen. Er wordt van alles georganiseerd in de kroeg en je hoeft je echt niet te vervelen. Ga even naar de kroeg en je hebt aanspraak. De wielerkoers staat op en tegen het einde van de koers voel je de spanning stijgen en heeft iedereen een mening die hij ook uit. Heb je een andere mening dat geeft niks want je houdt van wielrennen. Ga er vooral zitten met de ronde van Vlaanderen die er voor de deur langs komt.


 Het terras is er super gezellig en voor je neus rijden de grote namen langs, die tijdens de training stoppen om Freddy te begroeten en hun bidon te vullen.

Hou je van wielrennen ga vooral naar Geraardsbergen en stap bar Gidon binnen

Write a comment

Comments: 0